Så vem äger bilderna?

Vid varje fotografering ber jag alltid kunden skriva på ett papper (eller inte så klart) om jag får lov att använda bilderna på min facebook sida Fotograf Suzanna Kourmouli, min portfolio och på min fotoblogg. Många ger tillåtelse men många säger också nej för att de inte vill ha sina barns bilder på internet. 
 
Det respekterar jag. Absolut! Men jag kan också säga att jag skulle bli väldigt ledsen om jag stötte på mina bilder jag tagit på en av dessa kunders facebooksida och kanske då även utan mitt namn på bilden (eller i bildtexten).  Det är ju självklart tråkigt, speciellt nu i början när man är i starten att inte kunna visa vad man gör för kanske potensiella framtida kunder. Så jag googlade lite om rättigheter, lag, rätt och upphov osv och blev på bättre humör när jag läste om mina rättigheter osv och kundens rättigheter med så klart!
 
Här kommer det:
 
  • Fotografierna får användas i privat bruk utav kund enligt överenskommelse. (Visste inte att gränsen på utskrifter går på 9 st per bild egentligen men inget jag bryr mig om i nuläget)
  •  
  • Om kund publicerar på Internet ska fotografens namn och hemsida alltid anges i samband med publicering. Denna regel om fotografens ideella upphovsrätt är tvingande och kan medföra skadeståndsansvar om den inte respekteras. (Så om kunden lägger upp min bild på deras barn utan mitt namn och hänvisning till min hemsida och jag eller någon jag känner hittar detta, då medför det skadeståndsansvar till mig vilket känns bra, speciellt om kunden inte gick med på att jag fick använda en bild eller två i min portfolio.)
  •  
  • Det finns numer en ensamrätt till fotografierna hos fotografen själv. Det innebär att kunden alltid måste ha tillstånd eller komma överens med fotografen särskilt om hur fotografierna får användas.

  • Fotografier får inte användas av kund I kommersiellt syfte utan att ha tillstånd från fotografen. Om inte tillstånd finns kan det resultera i skadestånd. Om fotografierna används i vinstsyfte ska ersättning betalas ut till fotografen. (Om bilderna används till att säljas, eller i reklamsyfte eller i vinstsyfte överhuvudtaget så resulterar det i rätt till skadestånd till mig.) Men det säger väl sig själv eller hur.

Den ideella upphovsrätten innebär att fotografens namn alltid ska anges i samband med sitt fotografiska verk såvida det inte är praktiskt eller tekniskt omöjligt och att fotografen kan motsätta sig en kränkandeändring av fotografiet eller att fotografiet förekommer i ett kränkande sammanhang.

Jag tycker själv att jag har väldigt låga priser just nu jämfört med andra. Hade ingen av mina kunder gått med på att jag fick använda deras bild i min portfolio så hade jag ju aldrig fått fler kunder och därmed inte kunnat ha det priset jag har. Så jag är väldigt tacksam till er som låter mig få använda bilder. Ni vet ju också att jag aldrig skulle lägga ut något olämligt plus att bilderna är kraftigt förminskade och blir dåliga som utskrift. 

Däremot hittade jag att jag kan göra en portfolio med fysiska bilder och ha hemma och det behövdes inte tillståndet till. Så jag ska faktiskt ta och göra en fin portfoliobok med de finaste bilderna från 2013, då jag startade upp mitt företag också. 

1 Lilli Nyfiken - Fotbollsfru, småbarnsmama med fotografdrömmar!:

skriven

Kanon förklaring! Har också hittat kunder med mina bilder som saknar namn... :( Och då har jag ju ändå fotat g r a t i s !! Finns ju de som enbart säljer papperskopior, så kunden får komma köpa 3 av en om de ska ge vidare etc. Ett sätt att skydda sig, men väldigt tråkigt.

Tycker du ska notera namn och sedan inte fotografera dem mer.

Svar: Det jag tycker är, skriver man inte under för att värna om barnets integritet men sedan själv lägger upp det, då kommer det inte kännas rättvist och på så sätt känns det bra att ha lagen på sin sida. Har dock inte råkat ut för det än och hoppas så klart att jag slipper. Men bra att veta vad som gäller. =)
Suzanna Kourmouli

Kommentera här: